Ilyen téli gumi szabályok vannak a szomszédos országokban

téligumi szabályokHabár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, és hiába volt ezzel kapcsolatban már a Parlament előtt is kezdeményezés, egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz jogszabályba iktatva az, hogy a téli utakon márpedig megfelelő abroncsokon is kell közlekedniük az autósoknak.

 

Az viszont, hogy hazánkban nincsen törvénnyel szabályozva, még nem jelenti azt, hogy Európa más országaiban is szabadon furikázhatunk nyári gumikon a téli időszakban. Sőt mi több, mindezért akár olyan súlyos büntetést is kaphatunk bizonyos régiókban, ami magasabb összeg lehet, mint amennyit az autónk ér.

2016.11.24

Ilyen téli gumi szabályok vannak Európa távolabbi országaiban

téligumi szabályok európaNemcsak a környező országokban érdemes nagyon odafigyelni a téli gumihoz kapcsolódó szabályokra, hanem Európa más államaiban is, hiszen kis túlzással bármerre is járunk az öreg kontinensen, annyiféle szabályozás vár ránk ezen a téren.

 

Az alábbiakban összeszedtük, hogy a tőlünk nyugatra és északra elhelyezkedő államokban vajon milyen szabályozás vonatkozik a téli abroncsok használatára

2016.11.24

Miként viselkedik az autó téli gumi nélkül havas úton?

téligumi viselkedésA számtalan figyelmeztetés és egyéb figyelemfelhívás ellenére még mindig nagyon sokan vannak olyanok, akik nem hajlandóak a téli időszakban valódi téli gumit tenni gépjárművükre, amivel fogalmuk sincs, hogy mennyit kockáztatnak.

 

Nyilvánvaló, amennyiben valaki csak egy-két kilométert közlekedik autójával, azt is városi környezetben, és havas úton elő sem veszi a gépjárművet, abban az esetben ez a kihágás megbocsájtható, minden más esetben azonban kötelezővé kellene tenni az emberek között, mert súlyos vezetésbiztonsági kockázatról van szó.

2016.11.22

Három dolog, amiért csökken a téli gumi tapadása

téligumi tapadásHiába a rengeteg figyelmeztetés, valamint a számtalan baleset, rengeteg sofőr továbbra is nyári gumikat használ téli gumi helyett személyautóján abban az esetben, ha odakint téliesre fordul az időjárás, ezáltal hidegebb lesz az idő, gyakran havazik, és mindemellett az utak is csúszósabbá válnak.

2016.11.22

Ezek a legjobb Goodyear téli gumik haszongépjárművekre

téli gumiktéli gumik használata bár minden autótípus esetében erősen indokolt a hidegebb időszak beköszöntésével, azonban a haszongépjárművek kapcsán különösen fontos mindez, hiszen jellemzően nagy terhet szállítanak és elég sokat vannak az utakon ahhoz, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a rajtuk megtalálható abroncsoknak.

2016.11.21
Az összes hír megtekintése

Bezár
Ilyen téli gumi szabályok vannak a szomszédos országokban

 Hogy milyen téli gumi szabályok vannak érvényben a szomszédos országokban? Ezt vettük sorra az alábbiakban! Téli gumi szabályok nyugati és déli ... ...

Ilyen téli gumi szabályok vannak Európa távolabbi országaiban

Téligumi szabályok a nyugat-európai államokban A nyugat-európai országok közül a téli gumi szabályok tekintetében minden kétséget kizáróan Németországot kell ... ...

Miként viselkedik az autó téli gumi nélkül havas úton?

   Hogy miért? Erre a kérdésre úgy tudunk a leginkább válaszolni, ha összefoglaljuk, hogy miként viselkedik egy nyári gumi a havas útfelületen. ...

Tudnivaló a nyárigumi összetételéről

Nyárigumi webshopKifejezetten a tavasztól őszig terjedő időszakra kerül kialakításra a nyárigumi, melynek anyagkeveréke keményebb a téli változatnál. Természetesen a futófelület mintázatában is különbségek észlelhetőek mind a nagyság, mind a zártság terén. A gyártók ezzel a magas hőmérséklet esetében is a nagy ellenállást, és a megfelelő tapadást kívánják biztosítani még gyors közlekedés alkalmával is.

Mikor döntsünk a nyári gumi mellett?

Elméletileg már a 7 Celsius fok elérése után lecserélhetjük a téli abroncsot, de ajánlott a nyárigumi felszerelésével megvárni, míg az idő hosszabb távon is megenyhül.

Milyen jelöléssel van ellátva a nyári gumi?

Elsősorban onnan különböztethető meg a nyári gumi a télitől, vagy a négyévszakos társaitól, hogy nem szerepel rajta sem a M&S jelzés, sem a következő feliratokkal nem találkozhatunk rajta: "All season", ill. "All weather".

Balesetveszélyes télen a nyári gumiabroncs?

Kifejezetten az! A nyárigumi összetétele és felületi kialakítása sem alkalmas arra, hogy a nedves, csúszós, jeges, havas útviszonyok között közlekedjünk vele. Már alacsony sebesség esetében is tapasztalható a rossz úttartás és a megfelelő tapadás hiánya. Bizonyos időjárási-, és útviszonyok között pedig akár életveszélyes is lehet, ha gépjárművünk nem az évszaknak megfelelő gumival van felszerelve.

Vissza a lap tetjére