Hogyan állapítható meg a gumiabroncsok életkora?

A gumiabroncsok életkorát természetesen a gyártástól számítjuk, a gyártás évét és hetét pedig a megtaláljuk a gumiabroncs oldalfalán, ez az úgynevezett DOT szám. Ezt a kódjelet a világ összes gumiabroncsán kötelező feltüntetni, és mindenhol ugyanúgy kell kinéznie. A DOT szám így mindig négy számból áll, ahol az első két szám a gyártás hetét jelenti, az utolsó kettő pedig a gyártás évét, tehát ha egy abroncson azt látjuk, hogy 2909, az azt jelenti,  hogy az abroncs az adott év 29. hetében készült, a 2009-es évben. Amennyiben a DOT szám több számból áll, mindig az utolsó négy szám informál a gyártás idejéről.

2014.08.20

Olaszországban akár le is foglalhatják a téli gumis gépkocsikat

Olaszországban ettől az évtől egy elég érdekes új szabályozást vezettek be: május közepétől egészen október közepéig tilos a közúti forgalomban néhány M+S jelzésű téli gumit, és négyévszakos abroncsot használni. A büntetés mértéke 419 eurótól 1682 euróig terjedhet, de a rendőröknek akár arra is jogosultságuk van, hogy az adott járművet lefoglalják.

2014.08.13

Kerékpárszállítás takarékosan

Nyaralások során egyre többen szeretik magukkal vinni a kerékpárokat, mely bárhol remek természetközeli kiránduló eszköznek számít, oda is eljuthatunk vele, ahová autóval nem biztos, hogy lehetőségünk lenne, és sokkal nagyobb területet ismerhetünk meg vele, mintha pusztán csak gyalogosan fedeznénk fel a tájat, és egyéb látnivalókat. De vajon mennyibe kerül a kerékpárok szállítása akár a tetőn, akár a vonóhorgon elhelyezve például a fogyasztás szempontjából?

2014.08.06

A kis kategóriás autók abroncsa, a Dunlop StreetResponse2

A Dunlop gumigyártó eddig inkább a nagy teljesítményű abroncsok tervezéséről és gyártásárról volt ismeretes az autósok körében, most a StreetResponse2 abroncsával a kis kategóriás járművek számára is megalkotott egy minőségi és nagyon jó teljesítménymutatókkal rendelkező gumiabroncsot. Az abroncs 13, 14 és 15 colos méretekben vásárolható meg, és remekül teljesít a nedves és a száraz útviszonyok közepette egyaránt, megfelelő a féktávja, és a nagyobb testvéreihez képes 10 százalékkal hosszabb futásteljesítményre képes.

2014.07.30

Viharban hogyan vezessünk?

A globális felmelegedés hatására egyre több nyári viharról kapunk hírt Európa szerte, és már hazánkban sem ritkák az erőteljes széllökésekkel, jégesővel égszakadásokkal tarkított viharok. Kézenfekvő tehát ha autósként mi is alaposabban felkészülünk az ilyen sok esetben hirtelen támadó viharos időjárási körülményekre, az alábbiakban 13 pontban részletezzük a felkészülés helyes lépéseit.

 

2014.07.23
Az összes hír megtekintése

Bezár
Vissza a lap tetjére