ADAC 2015 téligumi teszt

Elkészült az ADAC 2015-ös téligumi tesztje. Idén is két méretben - 165/70R14 és 205/55R16 – vizsgálták meg az abroncsokat. Az eredmények értékelésekor az ADAC kifejezett figyelmet fordít a gumiabroncsok kiegyensúlyozottságára. Ennek köszönhetően csak olyan gumi kaphat jó minősítést, ami minden kritériumban megfelel az alapkövetelményeknek. Az abroncsoknak tehát minden teszten el kell érniük a minimális pontszámot, ahhoz hogy ne kerüljenek a „hiányos” kategóriába a jelentős hiányosságaik miatt.

2015.09.24

Ilyen mértékű lehet a téli gumi kopása nyáron

Sok autós elsődlegesen azért nem cseréli le nyáron sem téli gumiját – a statisztikák szerint minden tízedik magyar jár el így –, hogy ezzel pénzt spóroljon meg magának, hiszen egy gumi szettet úgy vélik sokkal gazdaságosabb fenntartani, mint kettőt. Az ilyen autótulajdonosok nagy általánosságban csak egyetlen tényezővel nem számolnak, mégpedig azzal, hogy a téli gumi kopása nyáron sokkal drasztikusabb, mi több, gyakran extrém értékeket is elérhet, ezáltal amennyiben rendszeresen használjuk a nyári időszakban, akár 3-4 milliméter is lekophat róla, mert olyan speciális gumikeverékből áll, amelyet hideg aszfaltra terveztek. A nyári- és a téli abroncsok között ugyanis igenis óriási különbségek vannak, ezáltal nem szabad abba a tévhitbe ringatnunk magunkat, miszerint a legmelegebb időszakban is tökéletes biztonságban vagyunk a hideg időre tervezett gumikkal, mert ez nem igaz.

2015.08.24

Már nem nyújt megfelelő biztonságot egy 9 éves téli gumi

 

Az abroncsgyártók jelentős többségének ajánlása szerint egy 9 éves téli gumi már nem nyújtja azt a biztonságot, amit egy újonnan vásárolt abroncs, mert a gumi fáradása nagyjából 8-10 évre rúg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kérdéses időintervallum után már súlyosabban is berepedezhetnek, sérülékenyebbé válhatnak az abroncsok. Ennek ellenére mégis nagyon sokan vannak azok, akik akár 10 évesnél idősebb gumikat is felszerelnek az autóra, mert a rossz gazdasági helyzet miatt mindenki azt nézi, hogy miként lehetne a lehető legolcsóbban megúszni a gumicserét

2015.08.18

A téli gumi nyáron veszélyes?

 

Amennyiben a címben feltette kérdésre, miszerint a téli gumi nyáron veszélyes-e, szeretnénk röviden válaszolni, akkor a leghitelesebb és legőszintébb reflektálás így hangzana: igen, de még mindig szerencsésebb, mint a téli időszakban nyári gumival közlekedni. A közhiedelemben ugyanis az él, hogy a téli gumik általánosságban egész évben megfelelően alkalmazhatók az autón, azonban ez a valóságban egyáltalán nem igaz, egy nagyon apró túlzással ugyanis elmondhatjuk, hogy amennyiben a legnagyobb melegben is téli abroncsokkal közlekedünk, az kis híján olyan veszélyes lehet, mintha télen nyári gumit használnánk. Természetesen ahhoz, hogy mindezt határozottan kijelentsük, érdemes megismerni a kérdéses gumifajta tulajdonságait, valamint néhány mérési eredményt is.

 

 

2015.08.14

Téli gumi nyári gumi összehasonlítás a legalapvetőbb különbségeken túl

Ha a téli gumi nyári gumi összehasonlítás szóba kerül, a legalapvetőbb különbségeket az autósok egy jelentős része azért bizonyára ismeri. Aki ugyanis nem dőlt be az összeesküvés-elméleteknek – miszerint nincs is különbség a kétféle abroncs között –, az bizonyára tudja, hogy nem csak a jelölések és a mintázatok tekintetében találhatunk nagyon fontos különbségeket a kérdéses abroncsok esetében, hanem már a gyártástechnológia, valamint az anyagösszetétel terén is. Sőt mi több, ezen a szinten találhatjuk meg a legfontosabb differenciákat, hiszen ilyen szempontból két valóban teljesen eltérő gumiabroncsot ismerhetünk meg.

2015.08.11
Az összes hír megtekintése

Bezár
Vissza a lap tetjére